1000 PREPORUKA 4 DIO

13.29.ULICA 1991,105 m,Rež:G.Gallo Gl:Anthony La Palia,D.Aiello
New York na Božić…čovjek je dobitnik 6.2 milijuna dolara na lutriji. Nakon što sazna za dobitak uhićen je potpuno rastrojen kako “kamenuje” crkvu. Nakon uhićenja, u stanici priča svoju nevjerojatnu životnu priču da bi objasnio svoj postupak…originalna drama koja govori o čovjeku koji je nesretan zato što je u cijelom životu imao previše…sreće. Sreća koja ga prati ujedno i prijeti uništavnjem obiteljskih odnosa. Originalan, na trenutke dirljiv ovaj film je izvrstan izbor pogotovo u dane Božića. Naravno film završava sretno…jer ipak je to Amerika.

14.AMADEUS 1984,158 min Rež:M.Forman Gl.T.Hulce,F.Murray Abraham
Sjajna biografska priča o vjerojatno najgenijalnijem skladatelju u povijesti muzike, Mozartu. Film je zanimljiv iz dva aspekta: prvi je taj da je Mozart prikazan kao ekscentričan pomalo i šašav čovjek što nimalo ne umanjuje vrijednost njegova djela dapače čini ih još šarmantnijim i zanimljivijim. Druga važna stvar je lik Salieria (fenomenalno ga utjelovljuje F. Murray Abraham nagrađen i Oskarom za ovu ulogu) nevažnog skladatelja koji zbog jala i nemoći da se suprostavi Mozartovoj genijalnosti postaje njegov neprijatelj. Nevjerojatna je i činjenica da oba glavna glumca poslije nezaboravnih interpretacija u Amadeusu nisu do danas ostvarili neku zapaženiju  ulogu.

15.ADAMOVO REBRO 1949,101 min Rež:G:Cukor Gl:S.Tracy,K.Hepburn
Davno prije svih mogućih i nemogućih pokreta za prava žena i feministkinja snimljen je ovaj klasik koji duhovito, lojevito i realno opisuje odnose žene i muškarca. Tracy i Hepburn glume sretno zaljubljeni par…ona odvjetnica on tužioc. Problemi nastaju kada se “golubčići” nađu na suprotnim stranama u slučaju u kojem je žena optužena za pucanje u ssvojeg muža.Ubrzo se poslovne nesuglasice i tenzije počinju reflektirati i na privatan život…

16.ČAROBNJAK IZ OZA 1939,119 min Rež:V.Fleming Gl.J.Garland,J.Haley,B,Burke
Ovaj spoj komedije, mjuzikla i fantastike i danas 60 godina od premijere izgleda svježe i originalno.Priča je o Dorothy, djevojčici iz Kansasa koja se uletjevši u oluju izgubila i mora otići do čarobnjaka u Oz da joj pokaže put kući…Zabavan i raspjevan da bi ga voljela djeca, ali i intrigantan (likovi lava i strašila) da bi privukao odrasle, čarobnjak iz Oza je bio i ostao obavezna filmska lektira za sva vremena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)